11 tipů pro ještě lepší herbář

03.03.2023 09:56

V tomto povídání navážeme na předchozí článek, který se věnoval základním radám, jak vyrobit herbář. Pokud jste tedy herbářový začátečník a předchozí článek vám unikl, určitě si jej přečtěte. Jinak by vás následující rady mohly trochu vyděsit. Nyní se totiž podíváme na to, jak zvládnout sběr rostlin, lisování a všechnu tu práci okolo co nejlépe a jak můžete vyrobit herbář, který nebude jen průměrný. Přečtěte si článek a sami se rozhodněte, zda některé z rad využijete při své práci.

Na sběr se připravte už dopředu

Rostliny sbírejte do igelitových sáčků. Každou rostlinku umístěte do samostatného sáčku, aby se co nejméně poškodila a neuvadla, než dorazíte domů. Od okamžiku utržení do okamžiku založení k vylisování by měl uplynout co možná nejkratší čas. Proto je doporučeno sbírat rostliny, které už známe: dopředu jsme si je vyhlédli nebo jsme je určili přímo na místě. Horší variantou je přinést rostlinu domů, a až tam ji určovat. Vůbec nejhorší variantou je určovat rostlinu až ve vylisované podobě, protože řada určovacích znaků už nebude dobře viditelná.

Co z toho plyne za ponaučení? Na sběr se dopředu připravte: vezměte si vhodné sáčky na rostliny a mějte určitý přehled o tom, jakou rostlinu právě trháte. To pro úplného začátečníka vstupujícího do říše rostlin nemusí být snadné. Začít lze tedy tak, že utržené rostliny doma strčíte do sklenice s vodou, než se vám je podaří spolehlivě určit.


Než rostliny určíte, opatřete si nějakou číši poslední záchrany nebo alespoň běžnou sklenici s vodou

Je dobré všímat si společných znaků jednotlivých čeledí. Pak budete totiž zhruba vědět, že rostlina, na kterou jste právě narazili, bude patrně z čeledě bobovitých, či třeba hluchavkovitých. Na internetu nebo ve vhodné publikaci už vám pak bude stačit prohlédnout rostliny pouze dané čeledě, abyste se dobrali k tomu, o který druh jde konkrétně.

Lisujte maximálně efektivně

Pro lisování a sušení si připravíme vhodný papír. Rostliny lisujte mezi čistými papíry nebo pijáky. Nikdy nelisujte rostliny mezi letáky ze schránky nebo mezi jakýmikoli lesklými papíry nebo deskami. Potřebujete něco, co bude pít vlhkost z rostlin. Černobílé noviny jsou klasickým řešením. Docela dobře si s nimi vystačíte. Mohou však někdy pouštět tiskařskou barvu, proto pečlivým sběratelům nemusejí vyhovovat.

Vždy mějte alespoň dvě vrstvy papíru, které dělí rostlinu od podložky. Jednu vrstvu mohou rostliny rychle promočit a vlhkost by se pak neměla kam odvádět. Nezapomeňte papíry pravidelně vyměňovat. Jak často, to záleží na konkrétních rostlinách. Některou můžete vylisovat i bez výměny papíru, např. kokošku pastuší tobolku, ale zkuste to stejné třeba s pampeliškou nebo hluchavkou. Zde musíte měnit papír nejpozději obden.

Zvolte si vhodný materiál

Pro profesionální tvorbu herbářů nebo pro ty, kteří to myslí s herbářem vážně, je doporučena namísto izolepy papírová lepící páska. Izolepa se prý po čase rozleptá. Můj bývalý školní herbář starý 10 let, lepený obyčejnou průhlednou izolepou, tuto špatnou zkušenost však nemá a na rozleptání si nemůže stěžovat. Navíc izolepa má na rozdíl od pásky výhodu v tom, že může být průhledná. Takže můžete přilepit jakoukoliv část, abyste se nemuseli obávat, že se nějak poláme, zmuchlá nebo celá upadne. Můžete si takto pojistit to nejdůležitější, co byste na rostlině asi měli mít, a to je květ. Ten má někdy obdivuhodnou schopnost zázračně někam zmizet a izolepou si ho můžete zabezpečit. Faktem ale je, že profesionálové by vlastně květy izolepou přelepovat určitě neměli. A ať už si někdo vybere izolepu nebo pásku, lepícího materiálu by se mělo používat co nejméně.


Každý asi potřebujeme na rostlině mít i květ, co když ale květ odmítá spolupracovat?

Dobrou službu vám můžou udělat tvrdé listy papíru jako podkladový materiál pro lepení rostlin. Je to sice dražší varianta, ale pro kvalitní herbář důležitá. Herbář vám déle vydrží a rostliny v něm se jen tak nepolámou.

Čím více tím lépe

Sbírejte rostliny tak, aby herbář přinesl o rostlině co nejvíce informací. Co si pod tím představit? Sbírejte rostliny vcelku, tedy i s kořínky. Pokud rostlina přečuhuje, zlomte ji do tvaru V nebo W.


Sběr i s kořínky vás může "přinutit" rostliny na papíře tvarovat

Sbírejte ji tak, aby byly vidět jak listy, tak květy. Listy umisťujte tak, aby byl dobře patrný jejich tvar a žilnatina. Aby tedy nebyly slisované jeden přes druhý. Pokud toho můžete dosáhnout jen obtížně, vyberte si jeden list - jako významného reprezentanta a nalepte ho celistvý vedle rostliny. Třeba tak jako na obrázku:


Jetel plazivý a detaily jeho listů

Jednu rostlinu utrhněte víckrát. Jednak vám to může významně pomoci při určování. Ale také pak můžete do herbáře zařadit právě lépe vylisovaný exemplář. Druhý exemplář můžete využít pro získání některých zajímavých detailů - různých listů nebo květů nebo třeba výtrusnic. Další doporučení tedy zní: umisťujte na papír i zajímavé části rostlin, jako například u kapraďorostů, můžete nalepit také kousek obrácené strany listu, aby byly vidět i výtrusy.

Shrňme si všechny typy ještě jednou třeba do tohoto přehledného seznamu:

  1. Rostliny sbírejte do igelitových sáčků.
  2. Rostliny nenechávejte dlouho utržené, než je dáte vylisovat.
  3. Předtím, než rostlinu utrhnete, mějte přibližnou představu o jakou rostlinu jde, nebo alespoň z jaké by mohla být čeledě.
  4. Jednu rostlinu utrhněte víckrát.
  5. Na lisování používejte nejméně dvě vrstvy nejlépe čistého, dobře savého papíru.
  6. Rostlinu vhodně umístěte na lisovací podložku.
  7. Rostliny lepte na tvrdý papír.
  8. Používejte co nejméně lepícího materiálu.
  9. Dlouhé rostliny zlomte do tvaru V nebo W.
  10. Nechte na papíře vyniknout nejen květ, ale i jiné zajímavé části, např. detail celého listu.
  11. Rostliny v herbáři mějte uspořádané podle nějakého pravidla.

Co napsat závěrem? Snad jen to, že tento článek byl určený pro ty, kteří se chtějí dozvědět, jak mít herbář co nejlepší a jak je také možné k jeho výrobě přistupovat. Pokud je pro vás výroba herbáře jen jednou z (méně příjemných) školních povinností, určitě nepanikařte. Stačí se řídit pokyny od vašeho vyučujícího, nemusíte vymýšlet nic speciálního. Na druhou stranu, pokud chcete dojem z vašeho herbáře trochu vylepšit, některé z tipů v tomto článku vám mohou přijít vhod.

 

Komentáře k článku

Titulek: ,kkiz Vložil: nmnji Datum: 18.05.2020

ikkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk

Titulek: Re: ,kkiz Vložil: nmnjI Datum: 06.03.2021

lol

Přidat nový příspěvek