Herbář rostlin do školy můžete mít hotový už za jediný den

25.03.2022 19:25

Varovali vás ve škole, abyste s výrobou herbáře začali co nejdříve a vyhradili si na tvorbu dostatek času? 

Možná, že varovali. A možná jste zrovna nedávali pozor, nebo na všechno zapomněli. Každopádně vyrobit herbář může zabrat opravdu hodně času. Dobrá zpráva pro vás je, že tento čas si můžete maximálně zkrátit. V extrémním případě klidně na jediný den. Jak je to možné? 

Podíváme se na nejrychlejší cesty, jak získat svůj herbář ještě dnes (no dobře, tak aspoň zítra, nebo pozítří).

Kupte si už vylisované rostliny aneb herbář na zakázku

Není to zrovna „nejčistší“ varianta. Na druhou stranu této možnosti využívají i jinak pečliví a svědomití studenti. Třeba proto, že se jim původní herbář nepovedl (nejčastěji zplesnivěl) a nedokáží se smířit s tím, že by měli dostat špatnou známku. Nebo jim jen chybí konkrétní rostliny a nemůžou je nikde najít. Kažodopádně možnost získat už  vylisované rostliny nebo rovnou hotový herbář může být z dobrých důvodů velmi lákavá. 

Navíc pokud můžete sbírat libovolné rostliny, můžete opravdu svůj herbář získat velice rychle. Zachránit se tak před velkým průšvihem můžete doslova za pět minut dvanáct.

Herbář z druhé ruky

Nejlepší je pořídit si herbář od někoho ze staršího ročníku téže školy. Bohužel o této lukrativní možnosti učitelé vědí a tak si někteří z nich studentské herbáře nechávají a nevrací je. Můžete zapátrat ve svém okolí nebo v inzerci s použitým zbožím a získat tak herbář také poněkud rychle. 

Pamatujte však na to, že s herbářem je to někdy jako se stavbou domu. Často je jednodušší postavit celý dům od základů, než se pouštět do rozsáhlé rekonstrukce celé nemovitosti. Snažte se proto vyhnout takovým herbářům, kde byste museli rostliny přelepovat na jiný papír. Pokud jsou opravdu hodně přilepené, tato činnost vám zabere velké množství času a navíc při ní můžete křehké rostliny poškodit.

Výroba vlastního herbáře za jediný den

I toto je možné. Nejlepší způsob, jak toho dosáhnout, je zaměřit se na čeleď lipnicovité. Tedy trávy. Trávy velice rychle schnou a i pokud by vám uschnout nestačily, tak už pak na papíře nezplesniví. Můžete-li tedy mít libovolné rostliny, pak se můžete zaměřit na herbář trav. 

Nevýhody? 

  • První nevýhodou je, že trávy se špatně určují. Nemají žádné pestrobarevné okvětní lístky a je hodně drobných rozlišovacích detailů. Na druhou stranu jde pořád o jednu čeleď, takže když se zahloubáte do jejího studia, snad si brzo osvojíte názvosloví a budete se lépe orientovat. 
  • Druhou nevýhodou pak je, že herbář složený ze samých trav se nemusí vašemu vyučujícímu líbit, protože bude velmi málo rozmanitý. No a pokud v něm navíc budete mít chyby, snadno se ve škole dovtípí, že se jedná jen o zoufalý pokus, jak vše zvládnout na poslední chvíli. 

Nezní vám tyto varianty jak na herbář do školy za jediný den příliš optimisticky? Vše má své plusy, ale i mínusy. Bohužel opravdu platí první věta článku: že na výrobu herbáře je vhodné vyhradit si dostatek času. Pokud jste se už dostali do časového skluzu, pak prostě přichází řada na kompromisy. Na vás je, abyste pokusili vybalancovat vše co nejlépe. 

Nevzdávejte to. Zabojujte o co nejlepší herbář v co nejkratším čase.