Staré herbáře – výhody a nevýhody herbáře z druhé ruky

07.09.2021 09:09

Sháníte starý herbář? Herbář si dnes můžete nechat vyrobit nebo koupit hotový se zcela novými rostlinami. Není tedy důvod, abyste museli pořizovat starý herbář z druhé ruky. V tomto článku se podíváme na srovnání obou variant a uděláte si představu, zda koupit herbář starý nebo dát přednost novému.

Cena starého herbáře může být nižší

Jedním z mála důvodů, proč upřednostit starý herbář před nově zhotoveným na míru, může být nižší cena starého herbáře. 

Jelikož jste tento článek našli na internetu, pravděpodobně se také na internetu po nějakém starém herbáři už poohlížíte. Kdybyste pořídili starý herbář od někoho známého z okolí, pravděpodobně byste mohli získat herbář relativně lacině. Pokud však nikdo z blízkých vhodný herbář nemá a musíte se tedy rozhlížet na internetu, cenový rozdíl mezi novým a starým herbářem už  nemusí být až tak velký. Protože i ten, kdo nabízí na internetu svůj starý herbář, tak činí proto, aby na něm utržil. Někdo je sice rád i za drobnější sumu, řada lidí se ale může nejprve porozhlédnout po nabídkách ostatních prodejců, aby věděla, za jakou cenu se takový herbář vlastně dá prodat. Podle toho pak cenu přizpůsobí, i když ji dá asi trochu nižší, aby nalákal potencionální zájemce.

Když chcete herbář přímo na míru

Druhou výhodou starého herbáře může být, pokud se vám podaří najít herbář přesně podle vašich požadavků. Znamená to, že si koupíte herbář a v té stejné podobě bez jakýchkoli dalších úprav jej použijete pro své potřeby, včetně možné školní prezentace. Najít ovšem na internetu takový herbář může být poměrně komplikované až nemožné

Prvním důvodem je, že inzertní nabídky starých herbářů často nejsou moc detailní. Na první dojem se tak může herbář jevit jako vhodný, pokud si však dobře prohlédnete fotografie nebo upřesníte něco s prodejcem, zjistíte, že herbář třeba nemá latinské názvy nebo rostlinám chybí kořínky. V horším případě to zjistíte až doma po zaplacení herbáře. 

Nebo snad z tohoto malého obrázku dokážete vyčíst, co vše je u rostliny vlastně napsané?

starý herbář

Druhým důvodem je obecně nízká pravděpodobnost, že se vám 100% vhodný herbář podaří na internetu vypátrat.

Jaká je cena vašeho času?

Většinou jste při koupi strarého herbáře nucení smířit se s tím, že mu prostě něco chybí nebo něco přebývá. To samozřejmě může mít negativní vliv na hodnocení vašeho herbáře. 

Někdy však studenti z neznámých důvodů kupují staré herbáře, a ty pak předělávají na nové. V extrémním případě pak ze starého herbáře použijí pouze rostlinu. Provádějí pak šílení úpravy, z nichž nejdrastičtější pro rostlinu i pro nervy je nepochybně přelepování. Rostlinu se snaží odlepit ze starého papíru a nalepit na nový papír. 

Není to vůbec neobvyklá situace. Dochází k ní, když potřebujete použít jinak veliký papír, tvrdý papír nebo pokud na původním papíře je vepsáno jméno jiného sběratele. Tady pak hodně záleží, jakým způsobem byly rostliny nalepené. Kolik bylo použito izolepy, jak křehké rostliny byly v hebáři zařazené, jak dobře původní izolepa lepila. Každopádně tato činnost může rostlinu hodně poškodit, pokud ji nebudete dělat dostatečně opatrně. A dostatečně opatrně rovná se hodně pomalu. 

Opravdu - přelepování rostlin, tvorba zcela nových štítků (i když ty původní existovaly) vám může zabrat neskutečné množství času. Někteří studenti, když mají tuto možnost, sezvou na rekonstrukci starého herbáře celou svoji rodinu, protože jinak by se ze zoufalství pravděpodobně oběsili. 

Se starým herbářem tak můžete kromě rostlin získat i obrovské množství práce navíc, která se řadě lidí nemusí vůbec vyplatit. I když herbář nevytvoříte vlastníma rukama, budete s ním mít nakonec pořádné množství práce - jenže rostliny v herbáři už budou opotřebované. 

Bylo by pro vás určitě mnohem výhodnější, kdybyste si prostě objednali herbář nový – nejlépe přesně podle požadavků, které jsou pro vás důležité. Nebo si alespoň objednali čerstvě lisované rostliny na čistých papírech (a dodělali pouze vlastní štítky). 

Hlavní, abyste nemuseli nic přelepovat.