10 důvodů, proč je dobré vyrobit herbář samostatně

18.09.2021 23:29

Nejste si jistí, zda opravdu zvládnete výrobu celého herbáře? Jste na vážkách, zda by přece jen nebylo lepší podlehnout pokušení a herbář si někde koupit? Snazší by to bylo určitě! V tomto článku se ale podíváme na 10 skutečně dobrých důvodů, proč se pustit do boje s herbářem samostatně. Po jejich přečtení budete mít v mnohém jasno.

1 Užijte si opojný pocit moci

Málokdy vám učitelé povolí páchat násilnosti. Teď je situace ovšem zcela opačná. Vaším úkolem je jít ven a ničit živé organismy. Vytrhávat je z matičky země, drtit je mezi tvrdými deskami, a pak je násilně spoutat izolepou. A to vše ve jménu školy. A pak že se v lidech to násilí probouzí hraním počítačových her...

pampeliška svázaná izolepou

Vychutnejte si zkrátka každou rostlinku

 

2 Příroda je plná krás

Někteří z bystřejších studentů si už možná všimli, že většina rostlin neroste na balkoně nebo v obýváku v květináči. Navíc pokojové ani zahradní rostliny obvykle nebývají jako exempláře povoleny. Pro sběr rostlin do herbáře je tedy třeba vydat se ven. A co může být hezčího než procházka přírodou? Kochejte se. V trávě můžete vidět mnohem víc z živé přírody než jen rostliny.
had v trávě

Copak to tady máme v trávě?

3 Uvědomíte si svou přitažlivost

Chlípný myslivec není to jediné, co po vás může v přírodě vyskočit.  Člověku není dáno, aby putoval světem jako osamělý poustevník. Této skutečnosti si je obzvláště vědom nejrůznější hmyz, který se k vám při toulkách přírodou může ochotně přidat. Po kytkách lezou rozliční brouci a vůbec hmyz všeho druhu. Řady z nich si všimnete až v okamžiku, kdy přeskočí na vás. Buďte obezřetní, klíšťatová sezona právě začíná.

brouci na pampelišce
Kdopak nám to tady leze?

4 Zažijete skutečná dobrodružství

V přírodě na vás číhají mnohá dobrodružství, o nichž populární filmy z neznámých důvodů mlčí. Můžete si představovat, že jste jako Indiana Jones klestící si cestu džunglí. Touto myšlenkou se při cestě často povzbuzujte, protože věci, které se vám mohou stát se vám určitě nebudou líbit. Představovat si nějakého akčního filmového hrdinu je užitečný nápad, protože ten by si taky určitě nestěžoval, že ho spálila kopřiva, popíchalo trní, vlétla mu muška do oka nebo se mu po rukách rozlezla lepivá hmota.

pomník tragicky zesnulého
Taky Karel se rozhodl, že si udělá herbář sám

5 Naučíte se trpělivosti

Jakmile se vrátíte domů s náručí plnou čerstvě nasbíraných rostlin, můžete podlehnout falešnému pocitu, že teď už máte vyhráno. To je ale krutý omyl. Dobře si nyní prohlédněte vaše rostliny. Okvětní lístky některých rostlin mají zázračnou schopnost upadnout již několik vteřin, maximálně minut poté, co jste je utrhli. Pro nácvik trpělivosti v hledání poztrácených okvětních lístků je ze známých rostlin doporučován zejména vlaštovičník nebo rozrazil.

květ rozrazilu
Počet nasbíraných rozrazilů:12, z toho počet rozrazilů, jimž neupadl květ: 0

6 No nejsou ty kytky k sežrání?

Dávejte si dobrý pozor, kam ukládáte vaše konečně nasbírané rostliny. Pokud rostliny z nenadání nemůžete najít, ale máte pocit, že ještě před chvílí jste je tady někde přece odložili, zkontrolujte tlamky domácích mazlíčků. Je velmi pravděpodobné, že mezi jejich zuby naleznete zelené barvivo. Na to, až domácí mazlíček požrané rostliny nějak navrátí zpět, není radno čekat.

kocour žere rostlinu
Alespoň někdo má z vašeho úsilí radost

7 Neustálý přísun informací z domova i ze světa

Pokud budete přistupovat k sušení a lisování skutečně odpovědně, noviny se stanou vaším nerozlučným společníkem. Často se stanou také nerozlučným společníkem vašich rostlin. Obzvláště dužnaté rostliny se rády k novinám lepí, a když je od nich chcete oddělit, rostlinu potrháte. Nenechte se tím ale příliš znechutit, měnění vlhkých novin byste neměli zanedbat, vždyť k čemu by vám bylo padesát plesnivých kytek?

8 Rostliny jsou jako Vietnamci

Taky máte někdy pocit, že všichni Vietnamci vypadají v podstatě stejně, zatímco jednotlivé Evropany od sebe není tak těžké rozlišit? S rostlinami je to jako s Vietnamci. Když se vám podaří úspěšně určit rod rostliny, lze to považovat za úspěch. Podaří-li se vám správně určit i její druh, lze to někdy považovat za zázrak. Třeba taková roztomilá žlutá květinka jako je mochna, má více než 500 druhů. Takže pokud jste narazili na mochnu a rozhodli se ji zařadit do svého herbáře, máte vlastně mochnu husí, křovitou, stříbrnou,  jarní, plazivou, mochnu nátržník nebo jakousakramochnu to máte?

9 Kolik jazyků znáš, tolikrát jsi člověkem

Znát latinské názvy nejrůznějších rostlin či jejich čeledí se vám určitě jednou v životě bude hodit. Například Prunella vulgaris čili černohlávek obecný. Slovíčko vulgaris zní přece tak krásně. Této nově nabyté znalosti můžete hnedle využít. Příště až něčemu, například zrovna v biologii, nebudete rozumět, zkuste třeba namísto "Mohla byste to říct méně obecně" říct třeba: "Tomu jsem nerozuměl, mohla byste se vyjádřit méně vulgárně?" Koneckonců, kdo jiný než učitelé by měl ocenit váš proaktivní přístup k výuce?

pampelišky
No není ta Taraxacum nádherná?

10 Co můžeš odložit na zítra, můžeš odložit i na pozítří

Toto moudro bylo určitě vynalezeno právě někým, kdo musel do školy vyrábět herbář. Motto v podstatě vystihuje, že pokud necháte výrobu herbáře opravdu na poslední chvíli, výsledek nedopadne dobře: když můžeš herbář odložit na zítra, můžeš ho odložit i na pozítří, protože takový herbář bude stejně akorát katastrofa. Rostliny potřebují určitý čas - v řádu dnů a některé případy i v řádu týdnů na to, aby se pořádně vysušily. To je hlavní problém při výrobě herbářů, který se nepoučitelní marně snaží různými triky obejít. Známé jsou případy sušení rostlin v troubě, žehlení žehličkou a jiné kosmetické úpravy s nejistým výsledkem. Nenecháte-li výrobě herbáře potřebný čas a pečlivost, může se vám snadno stát, že budete odevzdávat z vašeho pohledu vcelku obstojný herbář, ale závěrečné hodnocení vyučujícího vás nepotěší. Diagnóza: bohužel po několika dnech ve školním kabinetu herbář zachvátila plíseň.

sušení rostlin fénem
Chtělo by to a) výkonnější fén, nebo b) začít sbírat dřív?

Takže? Už je vám úplně jasné, proč je dobré udělat si herbář samostatně? V tom případě, přeji úspěšný boj s herbářem. Můžete si také přečíst poučný článek Jak na vlastní herbář, kde najdete základní rady pro výrobu herbáře.
 

 

 

 

Diskuse

Titulek: fantastic info Vložil: RobertRus Datum: 14.02.2024

I am not sure where you’re getting your information, but good topic. I needs to spend some time learning more or understanding more.
Thanks for excellent info I was looking for this info for my mission.

Titulek: excellent info 2024 Vložil: BryanTef Datum: 23.01.2024

Thanks for wonderful information. What trips can you recommend in 2024? Astro tourism, eco diving, home swapping, train stations are the new food destinations,sports tourism, coolcationing, gig tripping, private group travel?

Titulek: Buy Ciplox Online Vložil: Michaeltic Datum: 15.12.2023

Buy Antibiotics Online Us - Special offer: Save up to $498 - buy antibiotics online and get discount for all purchased!

Přidat nový příspěvek